Πολύσπορο καρβέλι μελιού

Το ψωμί αποτελεί καθημερινή απόλαυση για όλα τα μέλη της οικογένειας, αλλά σήμερα καμία νοικοκυρά δεν μπαίνει στον κόπο να το παρασκευάσει μόνη της. Όμως, όσο δύσκολο και αν νομίζετε ότι είναι να τα καταφέρετε, δοκιμάστε το γιατί εκτός του ότι θα γνωρίζετε από τι υλικά έχει φτιαχτεί το ψωμάκι σας, θα ασκηθείτε κιόλας κατά την παρασκευή του! Το τερπνόν με τα του ωφελίμου!

Διαλέξαμε να σας παρουσιάσουμε μια συνταγή για ψωμί, όχι και τόσο συνηθισμένη. Περιέχει πολλές φυτικές ίνες και μέλι, υλικά που ενισχύουν τον μεταβολισμό και τον θωρακίζουν απέναντι σε λοιμώξεις, όπως η γρίπη.

Υλικά για 2 φρατζόλες του μισού κιλού
15 γρ φρέσκια μαγιά ή 7 γρ ξερή (από σακουλάκι)
275 γρ χλιαρό νερό
225 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
225 γρ σκληρό λευκό αλεύρι και λίγο ακόμα για αλεύρωμα
1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
50 γρ ανάμεικτοι σπόροι (παπαρουνόσπορος, σουσάμι, κολοκυθόσποροι, λιναρόσποροι και ηλιόσποροι, περίπου 2 κουταλάκια από το καθένα)
3 κουταλιές ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το λάδωμα
2 κουταλιές μέλι
2 κουταλιές γάλα εβαπορέ

Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, ρίξτε 3-4 κουταλιές νερό μέσα σε ζεστό μπολ, θρυμματίστε μέσα τη μαγιά και ανακατέψτε τη για να διαλυθεί. Αφήστε μερικά λεπτά, ώστε να απορροφήσει το νερό.

Τοποθετήστε τα αλεύρια και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τους σπόρους και ανακατέψτε να αναμειχθούν –αν χρησιμοποιείτε μαγιά στιγμής, βάλτε τη και αυτή μέσα στο μίγμα αυτό. Κάντε μια τρύπα στη μέση και προσθέστε το ελαιόλαδο, το μέλι, το μίγμα της μαγιάς (εάν είναι φρέσκια) και το υπόλοιπο νερό (όλο εάν έχετε χρησιμοποιήσει μαγιά στιγμής). Ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα για να αναμειχθούν, προσθέτοντας και άλλο αλεύρι εάν η ζύμη μοιάζει πολύ υγρή. Πρέπει να είναι μαλακή, αλλά να μην κολλάει.

Πιέστε τη ζύμη σε ένα μπολ και ζυμώστε τη πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια για 5-10 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνει λεία. Τοποθετήστε τη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε τη με μια λαδωμένη διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη να φουσκώσει σε ένα ζεστό σημείο της κουζίνας για μια ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Τοποθετήστε τη ζύμη σε μια ελάχιστα αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε τη ελαφρά. Χωρίστε τη σε δυο κομμάτια και φτιάξτε δύο καρβέλια. Τοποθετήστε τα σε λαδωμένες μεγάλες λαμαρίνες και σκεπάστε τις πάλι με λαδωμένη διάφανη μεμβράνη. Αφήστε τις να ξεκουραστούν πάλι, σε ζεστό σημείο, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220 βαθμούς Κελσίου, αφαιρέστε τη μεμβράνη και απλώστε με το πινέλο της κουζίνας σας, ένα λεπτό στρώμα γάλακτος επάνω στα καρβέλια σας.

Ψήστε τα για 20-25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα καρβέλια πρέπει να ακούγονται κούφια όταν τα χτυπάτε από κάτω. Αφήστε τα να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Σερβίρονται καλύτερα ελαφρώς ζεστά.

Καλή επιτυχία!